Home Page

Archief

Regelmatig een stukje schrijven

Sinds de start van het bedrijf hou ik een weblog bij ...

... Gewoon even tijd voor maken

De geschiedenis van een klein maar fijn bedrijf. Elke week of zoiets is er een bijdrage in het weblog. Na verloop van tijd komen de berichtjes in dit archief. Helaas ... sommige berichtjes zaten dicht bij de actualiteit en zijn nu niet meer zo logisch. Ik heb er toch voor gekozen ze zo te laten en niet te veranderen.

Als je wilt weten waarom, lees dan eens Wlifried Erdmann - "Mijn grenzeloos zeestuk".

Het is leuk eens in de zoveel tijd eens om te kijken wat er allemaal bereikt is en waar er nog een schepje bovenop moet.

... en er is al veel bereikt. Per kwartaal maak ik een klein resume van de afgelopen maanden en probeer eventjes de rode lijn te ontdekken.

Vaak blijkt achteraf de essentie van de voorbije periode pas duidelijk te worden.

2006 Q4

Druk kwartaal met veel congressen en contacten.

Kerst Vakantie

Kerstgroet

Dit zullen we wel niet te zien krijgen ...

... het is niet echt een koude jaarwisseling

Vorig jaar waren er een paar haastklussen; hierdoor is de vakantie toen volledig NIET doorgegaan. Zelfs de kerstdagen nog gewerkt.

Dit jaar is het werk beter gepland - maar nog bepaald niet optimaal; nog veel werk in de laatste week; deels door de bekende oudejaars-deadline en deels doordat er wat leads moeten worden afgehandeld met een offerte.

In ieder geval gaat de firma even helemaal dicht en wij gaan een paar daagjes uitblazen. Daarna laten we ons op Ameland het nieuwe jaar inwaaien.

Allemaal Prettige feestdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar !!!

Europa-Specialist

Kennisvoucher

Deze is er voor € 7.500 ...

... maar ik heb de kleine van € 2.500

Senter/Novem heeft een regeling voor Kennisvouchers. In de zomer heb ik die aangevraagd, en na enig op en neer sturen van allerlei formulieren en overzichten ook gekregen. Hiernaast staat een plaatje van de "grote" voucher; ik heb een kleine kennisvoucher van €2500,-. Vandaag met Richard overlegd hoe en met wie we die gaan verzilveren. De onderwerpen zijn:

- Subsidies voor het schrijven van projectvoorstellen

- Subsidies voor (projecten van) gemeenten

- kleine berdijfssubsidies voor internationale (europese) projecten.

Dit is de basis voor de nieuwe activiteit "Europaspecialist". Ik heb deze naam ook als domeinnaam laten vastleggen in twee varianten: met en zonder streepje.

Meteen ook maar met Richard lunchen bij Oasis - gewoon gezellig.

CIP: Competiviness and Innovation Program

Europa-Specialist

Europa als thuisbasis ...

... in opbouw

We gaan de nieuwe periode in 2007 tot 2013. Deze week er echt zwaar ingedoken wat voor kansen er zijn.

De "Call for proposals" beginnen los te komen en sluiten tegen maart/april. Er zitten er wel een paar leuke bij.

Als nieuwe (derde) activiteit ben ik bezig als Europa-Specialist mijn diensten aan te bieden bij gemeenten. Kennis heb ik meer dan genoeg, maar moet nog wel een goede klantendatabase opbouwen.

De eerste kladversie van de website is inmiddels klaar; maar nog niet rijp voor publicatie .

... Toerist in Riga

Riga

... Op weg naar de kerst ...

Vandaag een dagje vrij. Lizzy is al twee dagen door de stad aan het dwalen ... inmiddels is zij de Riga-expert geworden.

Een rondje stad langs alle highlights en "Karstvin" op de Doma Laukums, koffie en eten in verschillende kroegjes.

De stad heeft elke dag meer stalletjes en kerstversiering. De hele periode duurt blijkbaar een maand ... van 7 December tot 7 Januari. Wel iets om te onthouden ... vooral de week net voor en de kerst zelf lijken me hier heel leuk.

Aan het einde van de dag eten we bij "Jack Daniels". Vroeg in de avond naar NABUCO; iedereen is weer poepsjiek ... lange avondjurken en decolletees zijn hier gebruikelijk in de Opera.

Nubucco (... Nebudkadnezar) is een echte opera ... donder, bliksem en sterf-scènes ... Heel wat anders dan Figaro gisteren. Eerste klas spektakel op vreselijke stoeltjes.Daar is blijkbaar nog wat Europese subsidie nodig ...

Nog even naar de Bon Vivant ... Heerlijk dagje zo.

... Afscheid

KTN

Het einde van ...

... een leuk en nuttig project

We beginnen laat ... 11:00 uur. Alle Bobo's zijn van stal gehaald voor de echte afsluiting van het KTN project; we krijgen de ene na de andere speech met vertaler tussendoor. De meeste Bobo's spreken geen of slecht Engels. Jammer genoeg dwaal ik tijdens de Letse gedeeltes met mijn gedachten alle kanten op ... aan het einde van de sessie heb ik drie pagina's met boodschappen- en actie-lijstjes.

Na het officiële einde nog een kleine sessie "Innovating Regions" ... die voorspelbaar afloopt ... mooi ... we kunnen weer verder.

De avond gaan we met het merendeel van de meute naar Figaro ... een heel aparte en leuke uitvoering. Daarna gaan we nog wat drinken en net voor het bezoek aan de bar met Gogo-girls, draaien Lizzy en ik onze favoriete kroeg in - de Bon Vivant - voor een Croque Madame en Monsieur.

... KTN

City Hall

Standaard vergadercentrum ...

... City Hall in Riga

De eerste dag van de conferentie is gevuld met het afronden van KTN: Knowledge Transfer Network. Dit project heeft de afgelopen week veel oprispingen gekend; Wisseling van de projectleider van Friesland, veel achtergrond telefoon over de ontstane verwarring etc..

Het project wordt netjes afgerond ... Martin was blijkbaar toch meer een storende als een opbouwende partner; iedereen is het snel eens en we gaan weer met zijn allen één richting op.

De allerijl geschreven presentatie komt niet eens aan de beurt

... Riga

Old Riga

Riga komt elke dag dat we er zijn ...

... meer in kerststemming

Vandaag reizen we naar Riga ... Hier is de firma ooit in gedachte geboren. Om dat een beetje te vieren is Lizzy mee. We hebben een vreselijk vroege vlucht om 9:10, met de trein net te. Maar aangezien de NS een nieuwe dienstregeling heeft die nog niet helemaal is ingelopen wagen we het er niet op en zijn gisteren al richting Schiphol gereisd.

De vlucht verloopt voorspoedig en we zijn half twee al in het Hotel.

Lizzy en ik gaan een rondje Riga maken langs alle bekende pleinen en kerken. Old Riga is vrij overzichtelijk ... maar je bent in het begin je oriëntatie snel kwijt.

's Avonds eten bij Monterosso (zwaar overprijsd en overgewaardeerd). Mirjam gaat mee eten ... heel gezellig.

We zitten in hotel "RADI un DRAUGI" (vrij vertaald "Vrienden en Familie")

Sustain

Hanse Passage

De 15 partners ...

... van de Hanse Passage

Leuk weekje achter de rug. Ondanks het uitvallen van een congres van twee dagen net even een beetje tijd te kort. Een beetje het achterstallige werk afgemaakt en papier weggooien. Als ik dat niet regelmatig doe loopt de werkkamer helemaal vol.

Verder het draaiboek en programma maken voor de Gecombineerde Conferentie van een Hansepassage project. Leuke opdracht om de dag voor te bereiden, sprekers te regelen en als moderator op te treden.

Veel leads

Proefbalonnetjes

De afgelopen week veel contact met klanten en potentiële klanten. Dat leverde veel leads op. Afwachten of deze leads ook opdrachten worden. Om privacy redenen een wel héél kort verslagje voor veel werk.

Er zitten een paar hele leuke bij.

Veel prille nieuwe project ideetjes liggen inmiddels klaar.Back-Up

iPod (PRODUCT) Red

De bestellingen zijn binnen ... Het risico werd te groot, dus een dikke harde schijf aangeschaft voor de back-up en een iPod Nano als reisagenda.

De dikke schijf is snel aangesloten en duurt even voor er een back-up is gemaakt.

De agenda gaat in no-time at all. Klein schermpje maar het voldoet. Lekker veel muziek bij me voor alle reisuren die ik maak.

Meteen een chippie voor in de schoen bij het hardlopen. 

Fyslan Ferneit

Wyswert

De dag wordt gehouden in ...

... studenten hotel Wyswert

Nog een dagje congres ...

Een combinatie van ICT en een Hansepassage project "Kick-Start". De laatste raakt hopeloos ondergesneeuwd bij het ICT geweld.

De ochtend levert voldoende op om het bezoekje lonend te maken. De middag loopt helaas een beetje af in de workshops.

Goede dag met een goede moderator: 


Sensor Expo

Sensorexpo in Cicero Assen

Leuke dag in Assen ...

Goede sprekers en aardige workshops. De NOM heeft haar best gedaan.

De ochtend wordt een beetje ingeleid door Frans Nauta. Van alle sprekers blijven vooral bij ...

Nico Baken

Hans Appel

Van Nico Baken ga ik het collegedictaat maar eens opvissen en van Hans Appel de sheets.

De beurs levert de nodige contacten op voor een paar Poolse bedrijfjes. Verder lekker bijkletsen.

Weer thuis

Mail

Zondag rustig aan na een lange dag reizen op Zaterdag.

Maandag eerst maar eens een rondje rennen, daarna houdt de Mail me wel even van de straat. Aan het eind van de middag nog even langs Emmen om bij te kletsen met Diderik.

Dinsdag volgt de rest van het werk ... en ben ik weer aardig bij. Alle contacten ingevoerd en een deel gemaild voor een vervolg.

 Buitenlandse reizen zijn vreselijk leuk maar je moet ze in tijd wel verdienen ... je werkt vooraf extra en na die tijd moet je een deel van de tijd weer inhalen

... Universiteit

Hoofdgebouw

,,, Wroclaw University of Technology

... indrukwekkend

In de ochtend een rondje rennen met Antony en Mirjam. 

Vandaag zijn we te gast bij de Technologie Transfer van de Universiteit. Eerst de gebruikelijke verwarring over commercieel of niet commercieel. Zelf besturend en zelf-gefinancierd; maar aan het einde van de rit als alles mis mocht gaan dan kunnen ze terugvallen op de grote financiële buffer van de Universiteit. Daarna langs de Rapid Prototyping en Reversed Engineering.

Grote Universiteit ... 32.000 studenten.Het tekent de stad ... 130.000 studenten op een populatie van 700.000.

... naar Wroclaw

Marktplein

Een compact centrum

... alles draait om de marktpleinen

Eerst een ochtend speeches. Indrukwekkende regio ... en hier moeten we dan tegenaan concurreren. Er gebeurt hier veel en met een Eagerness die we in Nederland weer proberen te introduceren.

In de middag naar een aantal jonge startups. Echt behoorlijk Hi-tec ... met een enkele uitzondering. Met een aantal kan ik wel wat doen.

Prachtige stad. Na de tweede wereldoorlog "leeg" opgeleverd en er zijn bijna geen families die hier meer dan drie generaties wonen. Het geeft een heel ontspannen sfeertje


... een dagje reizen

Lufthansa

Alles klaar ... en nu een dagje reizen. Dit keer een beschaafd schema. 10 Uur van huis; vliegtuig om 1305; vreemde route via München en daar twee en een half uur wachten. Vertrek om 17:05 en dan zijn we om 18:30 in Stratonice. Taxi toe ... en om 20:00 uur diner. Wel een lange reisdag.

Het weer ziet er aardig uit, oplopend naar 16 graden Celsius !!!.

De nieuwe koffer op wieltjes weer mee ... bescheiden gepakt. Ik ga maar uit van het weerbericht met een graad of 13 tot 16 in Wroclaw. We zien wel ...

Werk-weekend

Texel

Uiteraard zijn de dames ...

... naar Ecomare geweest.

Liesbeth is een weekendje weg met een vriendin naar Texel ... mazzelaars. Windkracht acht en veel regen. Vrijdag weg en maandag weer terug ... Ik maak er een werkweekend van. 

Zaterdag alle kleine dingen die zijn blijven liggen. Inktpatronen, achterstallig printwerk, kleine dingetjes die toch moeten gebeuren.

Zondag tussendoor nog even naar de klassieke schepenbeurs in Enkhuizen. Daar loop ik Ruud van der B. nog tegen het lijf in de tent. Hele familie erbij dus die laten we maar lopen. Met Wim ga ik de kades af ... Er liggen heel fraaie boten bij.

Maandag nog wat mail en de laatste dingen voor de komende weken ... ik ben weer aardig bij als Liesbeth thuiskomt.

Governance

Drienerburcht TU Twente

Vandaag een dagje TU Twente ... een congres over Governance of Innovation. 

Het thema is aardig uitgewerkt, maar een aantal sprekers gaat wel heel erg ver terug naar de basis.

Toch zijn een aantal verhalen bruikbaar in de zin dat ik er wat van opsteek.

Het publiek is veel uit de academische wereld van zowel Twente als Groningen. Uit het Noorden is er slechts iemand van de NOM.

Bedrijfs Contact Dagen

PIXAR

Even voor de lol ...

... Pino in actie

Zo ... het blijft een vol weekje.

Eerst als coach langs één van de deelnemers aan Ondernemers-Kompas langs. Die heeft zijn best gedaan. De lijst met afspraken is niet ver gevorderd, maar in plaats daarvan heeft hij veel andere dingen gedaan ... de goeie dingen zelfs. 

Hij heeft goed geïnvesteerd in Hardware ... een iMac waar ik een Demo van krijg met een leuk filmpje (zie hiernaast) en het prototype van de software in de maak.

Daarna nog even naar de bedrijven Contact Dagen in Groningen ... de beurs over ... weinig nieuws en veel oude bekenden. Morgen maar eens een rondje afspraken plannen.

TWA ... Innovatie in de health sector

HAL

Krachtversterker ...

... van Cyberdyne

Gezond leven, early diagnostics; verbeterde diagnostics ... allemaal innovaties en verbeteringen in de gezondheidszorg.

De Technisch Wetenschappelijk Attachés (TWA) zijn terug op de thuisbasis; deze keer is het congres bij de Technische Universiteit in Twente.

Het gekozen thema is "Innovative Technologies in the preventive health sector". Ik begin de gezondheidssector nu echt te begrijpen; de veranderingen in het systeem zijn broodnodig ... de huidige weg leidt nergens heen.

Veel bekenden:

Emile L, Bernd M, Peter van P, Martijn L, Jan V en nog een paar.

Leuk ... en waarschijnlijk nog een extra opdracht in het verschiet.

Hiernaast nog een onderwerp van de dag ... het robotpak HAL.

2006 Q3

Druk na een lange vakantie

... een dagje crossen

Beverdam

Dit hebben we dus NIET gezien ...

... want toen was het al helemaal donker

Deze dag is er geen werk maar een uitje naar een groot bos in de buurt (100 kilometer naar het zuiden): Janow Lubelski.

Daar crossen we de hele dag doorheen in oude Russische legervoertuigen ... Hard en heel dicht langs of tegen de bomen. Wandelen door een moeras, bezoek aan een pottenbakkerij, eten op het platteland, houten kerkje met veel houtsnij werk in Momoty, oorlogsmonument in de schemering en een beverdam in het donker.

De hele dag lekker ontspannen en ouwehoeren.

In het pikdonker scheuren we terug naar ons uitgangspunt. 

Daar hebben we een diner in Hotel Duo.

... When I look for inspiration

George W Bush

When I look for inspiration ...

... I look to George Bush

Vandaag het congres ... leuk en leerzaam. Ik heb een lijstje gemaakt van de verhalen die ik wil horen en tussendoor loop in rond en praat bij, maak afspraken en wissel wat ideetjes uit. Iedereen is bezig met vervolgprojecten.

Engelsen en Amerikanen zijn er meesters in. Een speech of een vraag openen met een grap. Jaren geleden al eens van een aantal Amerikaanse Partners geleerd:

Clinton Jokes; Colemanballs,  Yogiisms naar Berra Yogi - wat wij Cruijffiaans zouden noemen.

Vandaag een hele mooie Bush Joke.

When I look for inspiration, I look to George Bush (vette lach in de zaal)

He said: "Do you know that the French have no word for Entrepreneur?" (Hele vette lach in de zaal)

Om dan heel sterk door te gaan met "don't laugh ... What George really was trying to adress here ..." en dan naar het onderwerp van zijn vraag die werkelijk niets met entrepreneurs van doen had.

's avonds het Official diner

... Lublin

Lublin

Een mooie stad ...

... maar heel veel in de steigers

De hele dag bezig met KTN ... Knowledge transfer network. Taai ... Uiteindelijk komen we er wel uit. Klaas en ik vrijwilligen ons voor een Resumé en daarmee lijkt het probleem opgelost.

We zijn op tijd weer terug in Hotel Europa. De rest gaat even plat en ik ga voor de City Tour. Wandelend door de de oude stad krijgen we uitleg over Lublin.

Goede gids met helaas moeilijk engels, maar ze weet veel. De oude panden en de geschiedenis van de stad worden uitgelegd en ook de tweede wereldoorlog komt aan bod. Die is ook hier zwaar aanwezig; dat geldt eigenlijk voor heel Polen. 

Lublin heeft de dubieuze eer het enige concentratiekamp in de bewoonde wereld te hebben gehad - Maidenek.

Na de tour zit ik nog een tijdje lekker op een terrasje in de oude stad en mail even naar huis met de mobiel. Bier is 5 Zloti - € 1, 25. Heerlijk terassen in de zon.

's avonds hebben we het formele diner in hotel Lublianka.

... Reizen

Ik ben een New Yorker

Twan Huys ...

... een aanrader.

Lizzy brengt me nar het station. In de trein is het al druk; gisteren is er een stroomstoring geweest en hebben een aantal treinen Groningen niet weten te bereiken. Vanmorgen zijn ze met een (te) kort treinstel uit Groningen vertrokken. Tegen Zwolle merken we het al behoorlijk - alles is bezet; na Amersfoort is het weer eerste klasse staplaatsen.

Schiphol ... druk. Vliegtuig helemaal vol. Warszawa ook druk; maar dat is altijd. Het wordt tijd dat de nieuwe terminal klaar komt.

Het busje is een belevenis op zich ... Twee banen en als je ingehaald wordt of op de tegenoverliggende baan wil inhalen dan ga je een stukje naar rechts om ruimte te maken ... maar wat als er nu twee uit verschillende richting tegelijkertijd willen inhalen ...

Ik lees Twan Huys - Ik ben een New Yorker. Als ik af en toe opkijk zie ik recht voor het busje het front van een vrachtwagen ... net op tijd gaan ze alletwee weer naar rechts ... echt rustig zit er niemand.

Inchecken in het hotel en dan de eerste vergadering ... 's avonds gaan we uit eten met de projectgroep ... Met name dank aan Veronica voor een memorabele avond; we praten eens echt.

... naar Lublin

De conferentie

3rd Annual Conference ...

... in Lublin

Link List

De Annual Conference van de Hansepassage. Dit jaar dus in Lublin (dat ligt tegen de Oekraine aan)

We vliegen wel erg vroeg ... dat wordt de trein van half zeven (2 uur). Wachten op Schiphol (1,5 uur) KLM vlucht naar Warszawa (2 uur) en na even wachten in Warszawa Airport (1 uur) een transfer busje naar Lublin (2,5 uur)

Voor de conferentie alle project besprekingen, en tijdens de conferentie werken aan vervolg onderdelen. De conferentie zelf ziet er leuk uit.

Het geheel wordt afgerond meet een dagje excursie.

Ik ben klaar met de voorbereidingen; alle papieren uitgeprint en gelezen. De gids van Polen er weer bij gepakt voor de lokale informatie.

Even uitkijken met de kleren die mee moeten. Het is wel een graadje kouder dan Gdansk vorige week, maar we starten met een graad of 24 aflopend naar 20 op vrijdag. Alleen zitten we wat hoger.

Europese Innovatie

Europe INNOVA

The network driving European Innovation ...

Link List

Nuttige links

Vaandaag Urania maar eens aangemeld bij Europe INNOVA.

Een netwerk met inmiddels 330 Partners in 28 landen.

Europe INNOVA is an initiative for innovation professionals supported by the European Commission under the 6th Framework Programme. The fundamental objectives of this initiative fall in line with the policy direction set out within the FP6 priority of "Structuring the European Research Area". In acting as the focal point for innovation networking in Europe, Europe INNOVA aspires to inform, assist, mobilise and network the key stakeholders in the field of entrepreneurial innovation, including firm managers, policy makers, cluster managers, investors and relevant associations.

Ondernemers: Nederland geen Innovatieland

rtl Z

De livestream ...

... leuk voor op de computer.

Nederlandse ondernemers hebben geen vertrouwen in de doelstelling van het kabinet dat Nederland op technisch vlak toonaangevend kan worden.

Innovatie
Dit blijkt uit onderzoek van KPMG. Maar liefst 85% van de ondernemers denkt dat Nederland geen sterk innovatieland kan worden. Slechts 14% vindt de doelstelling op zijn minst waarschijnlijk.

Bepalend
Opvallend is dat bijna de helft van de ondernemers van mening is dat innovatie een bepalende factor is voor succes in het bedrijfsleven.

Zo ... dat weten we ook weer !!!

Prinsjesdag ... "De dorre Jaren zijn voorbij"

Wientjes

Vanaf een afstand volg ik één van mijn oud bestuursleden van het InnovatieCentrum Drenthe ...

... Bernard Wientjes; nu voorzitter VNO/NCW

"Bernhard Wientjes (62) is sinds 30 mei voorzitter van de ondernemings-vereniging VNO-NCW, die de belangen behartigt van ruim honderdduizend bedrijven. De voorafgaande 37 jaar leidde hij zijn eigen bedrijf, dat onder meer Ucosan-badkuipen maakt. In 1999 verkocht hij dat aan de Duitse sanitairproducent Villeroy en Boch, waar hij in de raad van bestuur kwam." (VK)

De troonrede.

"Zonder met zijn ogen te knipperen het vaderschap van het succes opeisen, durft premier Balkenende niet. Dat zou ook al te gek zijn, potsierlijk bijna. Grootmoedig laat hij dan ook de werkgevers en de vakbonden delen in de glorie".

"Van werkgeverszijde klonken vooral lovende woorden. ‘Door de verlaging van de winstbelasting zullen bedrijven meer gaan investeren’, zegt voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW. Volgens de Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang wordt de kinderopvang in 2007 betaalbaarder dan ooit. Budgetvoorlichter Nibud stelt echter dat ‘het beloofde zoet een zure bijsmaak’ heeft. ‘De lage inkomensgroepen gaan er niet meer dan één à twee tientjes per maand op vooruit.’ Milieuorganisaties kraken het beleid."

De aanloop naar de verkiezingen is begonnen ... 

Contacten

... het noodLOT slaat toe

Alle bagage zoek ...

... met dank aan de LOT

Zo ... weer terug uit Gdansk ... helaas zonder bagage ... zonder aantekeningen ... zonder visitekaartjes ... zonder ...

Met een beetje mazzel komt de handel weer boven water. Kunnen de bonnetjes gedeclareerd; aantekeningen uitgewerkt en contacten in het adresboek opgenomen.

Leuke lezingen en veelbelovende contacten zijn er vooral via

Marshal Office van het district Pomorski, en de Free Entrepreneurship Association van Polen. 

Via deze twee kom je wel verder. Beiden zijn goed ingevoerd in het regionale en Poolse systeem.

... History

Solidarnosc

Logo met wimpel ...

... nu is de beweging bijna ter ziele

Met de hele groep ook naar de oude werf van Solidarnosc. Toch wel indrukwekkend wat er allemaal is gebeurd. Goed om nog eens bij stil te staan ... Alles toen wel via de TV gevolgd, maar dit zet het wel in een beter perspectief.

De werf is terug van 7000 naar 1700 man. Door de strijd tegen het communisme zijn ze de belangrijkste klant -wat een ironie ... Rusland- kwijt geraakt.

... Gdansk

Remontowa

Remontowa ... winstmakende scheepswerf in Gdansk ...

Vooral Repair en Conversion van Schepen

Lubiana

Mooie moderne fabriek ...

... met mooi design

Het was niet de eerste keer dat we in Gdansk waren ... maar toch weer indrukwekkend. 

De economie is na een paar jaar kwakkelen in een enorme stroomversnelling gekomen. Er worden nog steeds bedrijven geprivatiseerd.

Bezoeken aan de porceleinfabriek Lubiana en de scheepswerf Remontowa. Wat opvalt is de enorme drive en bedrijvigheid. Alle lamlendigheid van de oude periode is weg en zowel bedrijven als mensen werken hard aan de eigen toekomst.

Export naar en gastarbeid in het westen zijn de richting ... Gaten in het arbeidspotentieel worden opgevuld met gast arbeiders uit de Oekraine

Dit is één van de bedreigingen voor alle nieuwe Europese landen ... een grote permanente braindrain van jong talent naar Europa en de Verenigde Staten is een groot probleem voor de toekomst. Ook mensen met een vak (lassers, bouwvakkers etc.) verlaten het land om als gastarbeiders te gaan werken in het westen; van deze groep wordt wel een terugkeer verwacht.

De grootste bedreigingen zijn wel: de koers van de Zloty tegen de Euro, en de stijgende loonkosten. Veel concurrentie met China wordt al voelbaar.

... naar Gdansk

Gdansk

Gdansk of Dantzig

Fontein in het centrum

Mooi Weer  !!!

Het weer voor vrijdag

Prima !!!

BSGP ... de vierde Study-Visit.

Business Support Good Practise ... één van de projecten in de Hansepassage heeft de volgende Study Visit.

Na Groningen, Drenthe, Peine, Rouen is het nu de beurt aan Gdansk. Héél benieuwd wat we daar te zien krijgen.

Tot nu toe zijn de bezoeken heel verschillend geweest, en deze keer wordt het gecombineerd met het export-project. Dat laatste levert in ieder geval weer een hoop nieuwe contacten op.

Dit keer is het thema ISO voor Business Support instellingen. Tja ... het innovatieCentrum Drenthe (mijn oude tent) is tot nu toe nog altijd de enige die dit ooit heeft bereikt. Maar dat is al weer lang geleden ... 1998.

We gaan in ieder geval bij verschillende bedrijven en instellingen langs. Her en der de bekende ontvangsten en presentaties.

Het ziet eruit dat we een mooi weer bezoek gaan afleggen. Ik heb me één keer vreselijk vergist in Bergen (Noorwegen). Vertrokken met 18 Celsius bleek het daar te vriezen; Alles in de koffer was op 18 graden ingepakt en ik heb daar een paar dagen lopen koukleumen.

Workshop economische structuur

Gemeente Emmen

De gemeente Emmen wil meer ...

... en Buck heeft de opdracht om het Economisch Actieplan schrijven

Een workshop over de economische structuur en transitie in de regio ZO Drenthe. Al eerder ben ik op verzoek van de gemeente Emmen door bureau Buck als vrije geest geïnterviewd. Dat was een heel leuk interview waar we beiden veel plezier in hadden.

De eerste resultaten van de interviewronde zijn nu binnen en vormen de basis voor een workshop op de Hogeschool Drenthe.

Alle organisaties zitten wel heel erg in hun eigen schutterputje ... hopenlijk heb ik - zoals de bedoeling was -voldoende tegengas gegeven.

Emmen verdient een mooi actie plan waar echt resultaat mee te behalen valt ... en geen platgepolderd compromis.

De spellingcontrole heeft het moeilijk met het woord "platgepolderd".

Afspraken

Conferentie ...

De agenda loopt al weer lekker vol ...

... een beetje uitkijken dus

Vandaag weer eens zwaar aan de mail om de nodige afspraken te maken. Iedereen is duidelijk weer terug ... en de respons is soms wel erg snel.

Tussendoor nog even naar bij iemand langs om even kennis te maken.

De conferenties zijn ook aan het rond mailen; daar zitten ook wel een paar aardige bij.

Europe INNOVA is wel een aardige conferentie in November. Maar eens kijken of dat een beetje in de agenda past

Het echte werk begint weer

Polen

De Poolse overheid is je slechtste partner

De private sector past zich heel snel aan,

de overheid ligt jaren achter.

Langzaam maar zeker keert iedereen weer op zijn werkplek terug ... de mail gaat weer open ... afspraken worden weer gemaakt ... 

Het nieuws komt weer los ... zoals hiernaast in de staatscourant ... als dat eigenlijk al nieuws is.

Leuke artikelen ... een mooie serie:

Reis om de wereld in acht interviews

De staatscourant is leuker dan je denkt

... terug van Pin Mill

Bootjes bij Pin Mill

Met je bij bootje naar de mooring

... en dan de rivier op en af.

The "Butt & Oyster"

De beroemdste Pub aan de Orwell

... met een Guinness.

Terug van weggeweest ... een heerlijke tocht naar Orwell. Heen  een lekker windje 4/5 scherp aan de wind. Terug windstil  ... Motoren dus.  Later trok het een beetje aan.

Ipswich was de moeite waard en de Rivier helemaal. Alles dobberend aan de moorings.

Zelf ook een paar keer een mooring opgepakt en de nacht doorgebracht.

De rivier ademt oude tijden uit ... veel schepen en scheepjes uit een lang verleden. Bijbootjes uit de late jaren 30 ... schepen van rond 1900 ... en kroegen met een nog langere geschiedenis ...

Zoals alle Nederlanders nog even langs de Butt & Oyster voor een biertje. Dit is de beroemdste pub langs de rivier. Nu geheel uitgebaat als trekpleister, maar het bier smaakt er niet minder om.

Leuk om de Engelsen te zien klooien met hun bootjes. Met je bijbootje naar je boot roeien ... lekker bezig en later op de dag eens een biertje halen en 's avonds weer naar huis.

Ik ben even helemaal  uitgewaaid ... en nu weer aan het werk.

't was een mooie zomer ...

... oversteek naar Ipswich

River Orwell Anchorage

River Orwell Anchorage

David Pegram

... even een paar daagjes weg.

De reis gaat dit keer naar de River Owrwell; helemaal naar het eind tot Ipswich. Het weer is nog eventjes afwachten; het ene lagedrukgebied na het andere komt langs. Een klassiek treintje dus; we verwachten op klein beetje beter weer, maar niet fanatiek.

De River Orwell is nieuw voor mij. Ik ken het alleen van de boeken van Arthur Ransom.

Ik ben dus echt even weg en de Mail gaat op de afwezigheidsmelding

Tot volgende week ...

SMTP en Wi-Fi

Wi-Fi

Lekker mobiel werken maar ...

Bepaald nog niet zonder problemen

Jaja ... bij elke vreemde Wi-FI moet je een andere SMTP host instellen of een provider uitzoeken die een autheticated etc. .... Ik snap het probleem en kan het wel oplossen, maar werken via Webmail gaat sneller.

Een tijdelijk probleem dat vanzelf door de providers gaat worden opgelost.

Tot die tijd maar even aanklooien en als het te lang (volgend jaar zomer) duurt oplossen met www.smtp.com


Werken op de boot

Compagnie Haven ... Enkhuizen

De Compagnieshaven is gelegen aan de monding van het Krabbersgat bij de historische havenstad Enkhuizen. Fysiek ligt de haven op dezelfde plaats als waar ooit de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie hebben gelegen. Het Staverse Poortje geeft nog altijd toegang tot de stad.

Onze zeer gezellige haven biedt plaats aan zo'n 630 jachten en heeft alle voorzieningen in huis om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. 

Een dagje werken op de boot ... het regent pijpestelen en ik maak twee project aanvragen in orde voor een klant.

Het werk vordert gestaag ... rustig doorwerken. Projectvoorstel goed lezen en alles verwerken.

Het werken op de boot bevalt prima ... alleen krijg ik mijn mail nog niet de deur uit !!!

Alle mail komt binnen, ik kan heel internet over, alle informatie voorhanden op de laptop ... maar de mail stuiter op een SMPT instelling ... gaan we uitzoeken

Freakonomics

Besteld

Review volgt ... als ik het uit heb

Hardcover: 320 pages

Publisher: William Morrow; Revised edition (October 1, 2006)

Language: English

ISBN: 0061234001

Wat is gevaarlijker: een pistool of een zwembad? Wat hebben sumoworstelaars en schoolmeesters gemeen? En waarom wonen drugsdealers bij hun moeder? Het zijn vragen die je niet gauw van een econoom zou verwachten. Maar Steven Levitt is geen typische econoom. In Freakonomics onderzoekt hij met co-auteur Stephen Dubner de verborgen kant van de dingen om ons heen. De geheimen van de Klu Klux Klan, bijvoorbeeld. Of de waarheid over vastgoedmakelaars. En, stelt hij, heeft het dalen van de misdaadcijfers in plaats van met een goed draaiende economie niet eigenlijk alles te maken met de legalisering van abortus?
Freakonomics is het leukste en verhelderendste boek over economie dat je je kunt voorstellen. Een mix van essentiële feiten en een meeslepende vertelling, die onze blik op de moderne wereld voorgoed verandert en verscherpt.

'Een fascinerend en belangrijk boek, leesbaar, compact en barstensvol informatie over de wereld om ons heen. Wie dit boek over de raadsels van het alledaagse leven heeft gelezen moet wel concluderen: economie is belangrijk, interessant en erg leuk.' ? de Volkskrant

'Levitt stelt ongewone vragen en geeft provocatieve antwoorden. Slim, precies en tot in detail.' ? New York Times

'Als Indiana Jones econoom zou zijn, zou hij Steven Levitt heten. Freakonomics leest als een detective.' ? Wall Street Journal

Buck Consult

Wientjes

Het Grand Café van Wientjes Zwolle is een heerlijke plek voor een gesprek.

Een interview ... 

Voor de gemeente Emmen heeft Buck Consult de opdracht gekregen een plan te schrijven met concrete projecten. 

Een 20 tal mensen is uitgenodigd voor een gesprek ... en ik dus ook.

Met Edwin een prima gesprek vol met ideeën. Als er ook maar een deel van overblijft heeft hij een aardig verhaal.

Naar aanleiding van een aantal verhalen komt hij met een opmerking om er maar eens een boek te gaan schrijven ... die houden we even vast.

Klinkt als ... freakonomics.

Een erg leuk interview. We hebben er beiden plezier in ...

Terug van weggeweest

Waddenhaven Texel

Zomer op de wadden

We doen de hele dag niets ... maar zijn daar wel de hele dag mee bezig

Wat een zomer ... de ene hittegolf na de andere ... we hebben een prima vakantie.

Voor het merendeel brengen we die door op de Wadden op Texel ... de koelste plek van Nederland.

Heerlijk eiland en een lekkere haven. Af en toe even het gratis WIFI netwerk op om de mail te halen. Dat werkt lekker ...

In de haven is een kinderparadijs met de krabbenvangst als hoofdactiviteit. Op het eiland wandelen en fietsen we wat en terassen met Icetea, Skuumkoppes en Pernod.

Aan het einde duiken we nog even het IJsselmeer op naar Medemblik. Nog een lekkere stevige overtocht terug en ... het zit er jammer genoeg weer op.

Mooie zomer en een lekkere tocht. Nu weer terug naar werken en vakantie. Of eigenlijk werken op een laag pitje

... zeilen

... naar de Wadden

Als je dit leest zitten wij op de wadden. Iedereen de hartelijke groeten ... maar wij zijn aan het uitwaaien ...

... en daarna zien we elkaar weer !!!

Even een tijdje geen berichtjes meer ... het is VAKANTIE ...

Mijn jaar loopt van begin September tot begin Juli. Daarna is er voor mij weinig te doen. Iedereen gaat zo'n beetje op vakantie; afspraken kun je niet meer maken of met de laatste twee mensen die in December lang wegwillen. Er breekt een lange perioden aan waarin ik dus deels op vakantie ga en deels op de boot werk ...

Het is een druk jaartje geweest. Maar ook een heel goed jaar. Veel bereikt en het begint wat te worden. 

Nu eens echt uitwaaien en daarna  aan de gang met het businessplan en de site.

Jullie allemaal ook een heel goede vakantie toegewenst ... en de groeten vanaf de Wadden.

Afronden

Gdansk

13 tot 16 september naar Gdansk ... du nu alvast de tickets boeken.

Prachtstad !!!

Afronden voor de vakantie ... 

Chaotisch door allerlei kleine klusjes: 

de ene na de andere rekening om het laatste kwartaal af te sluiten.

Haastwerk om alles voor de vakantie af te hebben. Accountants controle en een paar verslagen

Voorbereidingen voor na de vakantie. Bijvoorbeeld tickets voor de volgende reis : Gdansk

nog kleine stukjes aan de site toevoegen.

Dociumenten bij elkaar rapen om later op de boot het businessplan te updaten etc,  Druk druk druk ...vakantie moet je verdienen ... 

Lizzy is ook druk bezig met de Belastingen.

Potentiële nieuwe klanten

Waanders

Hotel Waanders ... een begrip langs de A 28 ... maar ze hebben wel erg kleine foto's
Zit prima en een nieuwe inrichting 

Oude bekende voor mij waar ik veel voor kan doen. Hij zit alleen niet als beslisser in het traject. Dit zorgt er wel voor dat het een lang traject wordt.

Het derde gesprek al weer ... maar nu komen we iets verder. Dit keer maar op de man af gevraagd: gaan we tot zaken komen of wordt het onderwijs per offerte. 

De intentie is goed.  Maar er komt nog een vervolg gesprek met wat meer mensen erbij in September. 


Emerging economies

Het Wijnhuis - Zwolle

Rib-eye

Gezellige tent ... geen site !!!

Een avondje brainstormen over een nieuw project. Samen met Onno eerst terassen bij Public ... bijkletsen en vorr Onno Witbier en Pernod voor mij ... de spijskaart valt wat tegen dus we verkassen naar een volgende locatie ... Het Wijnhuis.

Hij heeft serieus nagedacht over mijn opmerking over het anders ontwerpen van producten die in emerging economies worden gefabriceerd. Het ruwe idee krijgt vorm en dat wordt dus uitwerken deze zomer en alvast wat mensen benaderen


Businessplan

iWork

En toen was er Pages 2. Met nieuwe bewerkingsfuncties voor tekst en afbeeldingen die ervoor zorgen dat al je documenten er even fraai uitzien. Met de door Apple ontworpen sjablonen maak je binnen de kortste keren schitterende documenten.

Werkt lekker !!!

Vandaag maar eens begonnen aan het nieuwe businessplan 06/07. Het is even wennen aan de nieuwe tekstverwerker, maar het begint vorm te krijgen.

De grootste verandering is de mate van detaillering en een zwaardere aanzet tot specialisatie op een beperkt aantal terreinen.

Het vorige businessplan stamt van najaar 2005. In de praktijk loopt mijn jaar toch erg van zomer naar zomer. Dan ligt de zaak toch echt bijna twee maanden plat.

Vreemd genoeg zit de hele omgeving met kalender jaarplannen. Ik ga het maar eens proberen of dit beter werkt. September tot en met juni en dan twee maanden reflectie en huiswerk. Het is in ieder geval een prima klus voor op de boot.

2006 Q2

Het eerste volwaardige kwartaal met veel te veel werk ... leuk, maar wel hard doorwerken.  Dit soort kwartalen zullen er altijd wel blijven. Alle basis dingen zijn in orde en we gaan lekker. 

Lunchen bij Luning

Luning in Ruinen

Mosterdsoep vooraf ...

en dan ... Toast "de Heerlijkheid"

Even lunchen met Leon bij Luning


... met enige verbazing hoor ik aan welke richting Syntens aan het kiezen is. 


Gisteren met een aantal mensen ook al over Syntens of liever de afwezigheid van Syntens gesproken. De regionale verantwoordelijkheden lijken er helemaal uit en Syntens wordt een speelbal van landelijk beleid. De targets en administratie druk zijn hoog. Geen idee wat het rationele element is.


De afstand tot Syntens is nu eigenlijk te groot en eerlijk gezegd is mijn belangstelling ook weg ... Het ondernemerschap bevalt prima en na zo'n gesprekje helemaal ... Het gaat ze goed ...


Noordelijke Ontwikkelings As

Grensoverschrijdende Conferentie

... in de Statenzaal

Provinciehuis Assen

Eerst  langs bij de provincie over de Noordelijke Ontwikkelings As.


Het idee is vanuit het noorden van Nederland de aandacht meer te richten op de Baltische regio. De nadruk nu ligt nog meer op de Noordelijke route dan op de zuidelijke ... hulp aangeboden, en een paar kleine notities. 


In de middag een Conferentie met van Gennip, ter Beek en de duitse partners. In houdelijk netjes en weer veel oude bekenden gezien.


Weekendje doorhalen

Public in Zwolle

YESS !!! effe lekker chillen bij Public ... Zomers met de sofa op het terras ...  lekker stokbrood met tapende en kruidenboter.

De entree van Public ... Maar duidelijk in een ander jaar getijde

Een forse klus en weinig tijd ... een weekendje doorwerken dus. Het vlot lekker ; maar tegen het eind van de zondag middag ben ik er wel even zat van. We gaan maar even naar Zwolle.


Even chillen bij Public. Leuke tent ... die houden we in het repertoire !

Lekkere stokbroodjes, en volgens Liesbeth ook lekkere wijn. Ikzelf zit aan de Tonic.


 Thuis weer aan de gang en terwijl Nederland het WK voetbal wordt uitgewerkt door Portugal krijg ik de eerste conceptversie af ... alle getallen kloppen de tekst loopt en ik kijk er wel tevreden tegen aan.


Morgen de papieren puinhoop weer opruimen en op naar de volgende versie.

Mentoren Bijeenkomst

Euroborg

Uit de folder ...Euroborg, de jongste trekpleister van Groningen en het hart van Europapark, biedt een ultramodern voetbalstadion, een fantastische woon- en werkomgeving, horecagelegenheden, een megabioscoop, een casino, een sport- en gezondheidscentrum, een megasupermarkt, een ROC onderwijsinstelling en een parkeergarage met duizend parkeerplaatsen.

Ondernemerskompas ... een project van de Kamer van Koophandel om starters sneller en zekerder tot wasdom te brengen. Een coach voor het startende bedrijf is een vast onderdeel. Gesprekjes eens per maand om de pupil verder te helpen.


Ik begeleid een aantal bedrijfjes van divers pluimage en eens in het kwartaal is er een Mentorenbijeenkomst. Meestal gevuld met nuttige dingen ... dit keer dus niet ... we gaan naar de Euroborg!


De Euroborg - het stadion van FC Groningen is net nieuw en staat stijf van de excursies. Wat opvalt is de wel erg kale aankleding en een heel somber spelershonk.


Zowel starters als mentoren amuseren zich kostelijk en het wordt gezellig en laat!

Nieuwe Mobiel

Sony Ericson K750i

Foto toestel ingebouwd.

... en een heel klein MP3 spelertje

De nieuwe mobiel is binnen ... alles repliceert nu via Blue Tooth en een intergratie prograama. Nu hebben we de zaak weer onder controle. Het is even knoeien voor alles werkt ... maar het lukt ... ook een prima camera.

Het was wel even zoeken ... er zijn eigenlijk maar drie merken die lekker met de Mac samenwerken

Nokia

Sony Ericson

Samsung

De laatste zijn veel mooier maar schijnen slecht te repliceren.

Het zal nog wel even duren voor het apparaat en ik echt weer snel zijn


Tikje op de vingers

Sandvox

Meteen een mooie gelegenheid mijn nieuwe programma Sandvox uit te proberen. Net aangeschaft ... eren CMS voor op de Mac ...

Gaat heel eenvoudig ... zowel de site als het weblog ... uploaden is met ons nieuwe ADSL abonnement wel wat traag.

Vandaag een tik op de vingers gekregen. Op gesprek bij een adviseur voor het bedrijf. Om zich te oriënteren op het gesprek was ze de hele site even afgelopen. OOPS ... niet erg duidelijk dus ,,,

Wat is het precies wat Urania doet?

Wat wil je uitstralen?

Wie zijn de klanten?

Welke persoonlijke eigenschappen zijn van belang?

Veel buitenlandse relaties ... Oh ... en de site is allleen in het ...

Tja alles stond al op het programma; maar ...

OK, dan maar weer een avondje doorwerken ... er is toch alleen maar voetbal op televisie ... 

...  Vind je het wat?

De mobiel te water !!!

Plons

... mijn geliefde Samsung 430i ...

... is dus niet waterdicht

Plons ...

Ja de mobiel dus ... met al mijn telefoonnummers gaat te water. Als ik de boot opstap meent de mobiel te moeten gaan zwemmen ... SHIT !!! Alle telefoonnummers zitten erin. Uiteraard is alles ge-back-upt ... een half jaar geleden dus !!!

En aangezien ik draai als een lier komen er per week voldoende relaties bij om maandelijks te back-uppen ... Nou ja ... weer wat geleerd.

Nu op zoek naar een nieuwe die kan praten met de lap-top

... even uitwaaien

Ramsgate

Prachtige tocht !!!.

Uitzicht op de Marina

Even een paar dagen er tussen uit ... Met de vereniging van toerzeilers naar Lowestoft. 


De eerste dag verzamelen en een avondje varen naar de Roompot Marina. De volgende dag vertrekken we tegen 11 uur. Dikke wind uit het Noordwesten !!! Lowestoft is dus niet te halen ... het wordt Ramsgate.


Terug gaan we via Blankenberge ... bijna geen wind, dus dat wordt motoren.


's Avonds stellen we ons in de club flink aan bij de zangavond van de vereniging. Heel gezellig ... en volgens mij zijn we nu erelid. 


De volgende twee dagen scharrelen we terug naar Tholen.

Even heerlijk uitwaaien ...


Nieuwe klus

De Griaf

Emmen

Congrescentrum

Na een wat aarzelende start is het zover ... een projectvoorstel voor de een aantal partijen. Er moet een hoop gebeuren in een erg korte tijd. Vanaf een plan van aanpak moet een project worden opgebouwd en de financiering worden vormgegeven.


Vandaag hebben de partners een overleg in de giraf in Emmen.


Er moeten zo te horen drie voorstellen worden samengevoegd, om zo te komen tot een integratie van allerlei projectactiviteiten


2006 Q1

Een druk kwartaal ... werkelijk alle opdrachten lopen tegelijkertijd en de acquisitie ook. Het was aanpoten om alles af te krijgen. Het positieve is wel dat ik nu echt in bedrijf ben. 

Lunchen met Frans

Kaap hoorn

Prima Plek

Prima Lunch.

Lunchen met Frans ... en we hebben er weer een leuke locatie bij.

Kaap Hoorn (even de ronkende reclame tekst)
Op een landtong aan het fraaie recreatiegebied Hoornse Meer, ten zuiden van Groningen, prijkt Paviljoen Kaap Hoorn. Een uitnodigend onderdeel van de natuur, dat haar armen opent voor mensen die de stad willen ontvluchten voor een culinair uitje of simpelweg een goed moment onder de zon.
Door het transparante karakter van het paviljoen Kaap Hoorn, wordt de gast omhelsd door de pracht van elk seizoen. Het excentrieke en warme interieur van het paviljoen is een bezienswaardigheid op zich.

Prima lunchplek !!! en dito Lunch

Jumpstart Emmen

Photo Pagelet

Het vordert ....

... maar blijft pril.

Overleg met de gemeente en MKB Emmen ... het gaat de goede kant op; maar heeft de neiging stil te vallen. Jumpstart is een mooi project aan het worden en MKB Emmen wil het wel adopteren. Twee februari is er vergadering van het Dagelijks bestuur en eind februari vergadert het algemeen bestuur.

Budget is nu duidelijk en de kleine lacunes ook ... nog even een beetje schaven ...


Ameland

Photo Pagelet

WERK ... op dit moment nog steeds meer dan de bedoeling. Dus alle dagen werken en af en toe wat anders :

...Donderdag … nieuwjaars borrel bij Leo en Marian

Vrijdag … Lies vertrek naar Ameland … weekendje weg met een vriendin. Ik werk hard door en 's avonds een borrel bij Rolf en Ine.

Zaterdag … rustig alleen doorwerken 

...Zondag … geen training maar ik slaap een beetje uit ... werken en halverwege de middag komt Lizzy thuis vol met verhalen van mooi Ameland ... en ik? ...ik werk me te pletter ... nog een week en dan is het weer hanteerbaar ...


Receptieweek 2

Kamer Drenthe

Woensdag … Kamer van Koophandel Drenthe. Dit is de beste receptie van allemaal. Heel veel bekenden en een prima sfeer … de kamer legt hier veel eer mee in.
Het thema dit keer … INNOVATIE !!!

… verder veel bekenden Tibbe(EZ), Bert (Pet), Richard(Syntens), Ton (VVD), Wim(GTI), Dries(nu parkmanagement), Diderik (Emmen), Wim, Pieter Jan Willen van de kamer; er komt echt geen eind aan … en heel gezellig … half twaalf neem ik buiten afscheid van Leon(Syntens)

Receptieweek

Kamer Groningen

Werken en tussendoor naar de recpties van de Kamer van Koophandel.
De stukken vorderen leuk en de databases ook. Het is echt te druk en ik ploeg maar door … zal blij zijn als het eind januari is.

Tussen het werken door in de avond naar de receptie van de kamer van Groningen; die is leuker dan andere jaren. De sfeer is wat losser en niet meer zo ontzettend stijf. Gerard (mede auteur),Karel (syntens), Arjen (IMK), Leo (Avacon),Jan (KvK), etc.

Veel oude bekenden en lekker bijkletsen.


Microsoft op de Mac

Entourage

Indrukwekkend

Petje af

Indrukwekkend !!! Een weekje spelen en werken met de mijn oogappeltje achter de rug. Onder de indruk van de Mac … maar zeker ook van Entourage … dat werkt heel erg fraai!!!

Vooral het Projectcenter is echt het einde … het bij elkaar houden van de informatie is erg mooi gedaan … en het werkt erg prettig.

De complimenten aan Microsoft en Apple